Seguim o desapareguem?

Entre ahir i avui, mirant els diaris, me venen molts pensaments al cap referents a la nostra festa. Com pot ser que estiga tant perseguida sent una festa internacional i part de la nostra cultura com a poble? En que estan pensant tots estos detractors anti-fallers que critiquen i volen abolir esta festa?... Si amics, si aço continua per la meteixa linea, ens podem despedir de la Falla, de la setmana fallera i el mes mal, de part de la nostra identitat...

Ahir, avui i segurament durant molt de temps, als diaris de la provincia ha aparegut la noticia de que poc a poc estan trobant el equilibri entre el gaudir de la nostra festa fallera (festa totalment publica i oberta a qualsevol persona), i el dret al descans dels nostre veïnats. Per a mi, veinat-generalitat 1 fallers 0...

Esta es la proposta feta i encara en estudi, pero una primera proposta i ja sabem per on van els tirs. Tres tipus de casals:

1. Casal administratiu, en el que sols es faran reunions i coses administratives.
2. Casal fester no obert al public en general, reunions, coses administratives, actes fallers, pero sense obrir-se al public, sols per als socis o fallers.
3. Casal fester obert a tot el public, on es por fer de tot i per a tots (es una manera de resumir)

Este es el que ens interesa a nosaltres, el tres, ja que nosaltres obrim les portes a tota la gent que vullga estar a tot moment al nostre costat per gaudir de la setmana fallera, siga faller o no, siga valencia o no, en definitiva som obertissims..., i aixo anem a pagar-ho.

Segons esta reglamentacio, ens tindrem que regir per les mateixes condicions que una discoteca o un pub, es dir, casal completament insonoritzat, medides de seguretat en temes de portes d'emergencia, extintors, medides contra incendis, aforo llimitat, lleis mediambientals (tabac, alcohol...), en fi, tot el regulat en la famosa llei 4/2003 d'espectacles publics i activitats recreatives.

I vosaltres direu... i que? Doncs que com a minim una falla que te un casal normal, necessita una inversio que ha sigut tasada entre 60.000 - 100.000 euros, minim, per poder acondicionar el Cau, despres traure la respectiva llicencia d'activitat, despres pasar totes les revisions i controls de la nostra generalitat, i si incumpliges alguns d'aquestos punts, t'enfontres a una sancio administrativa que pot oscilar entre 30.000 - 60.000 euros.

En fi, no vuic seguir perque me calfe, a mes ha llegit al Levante d'ahir, que "... las fallas aplauden esta regulacion...", per a morir-se!!!!!... seran algunes falles de Valencia, perque si van preguntat per les falles de la comarca de Valencia, a vore quina esta d'acord en tot aço!!!! Segur que la nostra no!!!!!
Tambe en pose en el lloc dels veins, jo tambe ho soc, no sempre estic al Cau, i la veritat, no es per a tant. En aixo no vull dir que no tinguen rao, que tenen dret a descansar, pero la festa fallera pot molestar com qualsevol altre tipus de festa... Setmana Santa, Festes Patronals, Tirades, Mostres Esportives al carrer, etc...
Els grans visionaris (Generalitat - J.C.F.) estan vetlant per la nostra festa, podem estar tranquils, els que no estaran molt tranquils seran els banquers que tindran que donar-nos els credits pertinents... vorem que passa.

Comentaris

Xuso ha dit…
Lo que passa està clar... si esta llei entra en vigor les falles desapareixen, però rapidet. Alemenys les de Sueca.
Ni moratoria ni històries.
Per primera per a poder gastar-te els 60000 euracos per a insonoritzar el casal, el local ha de ser teu i la meua falla al igual que moltes altres no el te el propietat, així que suma amic...

Adeu a les falles, vaig a apuntar-me ja al club campista, abans que s'esgoten les places!!!

gran article amic fep...
san-garrofa ha dit…
Bon dia fep i portalers,que vols que et digua hui ix al diari que atra cosa es de fer al carrer els balls aixi no tens que insonorisar el cau no es mala idea sopar dins i ball fora aixi el veinat te que callar ya que es al carrer,atra cosa no han tancat el Keepers que no te tot en regla,vosaltres penseu que ens tancarien els caus, no se primer en que miren lo que tenen antes,abans de encararse als fallers que en sueca en som un fum i podrien cagarla,en fi es un tema que podriem estar hores i hores pero al final faran lo que voldran el politics.
maretta ha dit…
bon dia, ahir quan vaig vore el teu comentari al blog ara-vinc, de seguida em vaig posar a llegir el diari i els comentaris em paregueren molt sorprenens. Si, perque no m'esperava que hi haguera tanta gent en contra dels caus i de les falles, pensava que erem molts mes els fallers...

es una festa valenciana, la gran festa de valencia, la festa tipica, per tant pense que no saben el que estan intentant fer...
hi han altres solucions com desplasar els caus on no hi haga veins.
jo sempre he dit que la gran festa de sueca no son les festes del poble, si no les falles perque el 85 o 90% de la poblacio es fallera i es la festa on mes disfrutem, ja que estem tot l'any currantmoseu per a disfrutar.

de totes formes jo tinc la gran esperança de que no van a conseguir el que estan proposant, ho vec masa complicat. O almenys aixo es el que vuic pensar...
Anònim ha dit…
Cada porc teu el seu San Martí. Fins ara el mon faller ha viscut molt be. Molts ajuntaments ha fet la vista grossa davant moltes coses que no deuriem fer. Horaris, soroll, seguretat, etc. Ara ha eixit una nova llei. Doncs passarà igual que sempre. A primera hora i per evitar problemes intentaran que es cumplisca, però ja voreu com poc a poc es relaxarà la cosa. Pot ser obligen a fer alguna reforma, però ho veig just per tindre un local obert al públic. Pot ser, espre que no, ens obliguen a restringir l'accés als no fallers, no se. Ja vorem. Espere que siga tan greu com ho pinten
Anònim ha dit…
fallers el que hi ha que fer es:
Todos a una como en Fuenteovejuna
unrodabars ha dit…
Bon dia....

Altra pedra més en el camí de les falles,acavarem amb quatre "toldos",fent la festa al carrer i no tinguent on caure mort la resta de l'any,no crec que les falles desapareguen però com ens fiquen a alguna una multa de 60000€ si que crec que BYE,BYE!!
Anònim ha dit…
Hola a tots!
Hui al Levante diuen: "Las fallas alertan del riesgo de desaparición de comisiones si tienen que insonorizar el casal", però lo millor de la pàgina 21 és que al costat es diu: "Sueca disparará 2 km de traca para celebrar el bicentenario de Bernat i Baldoví". A Sueca eixa llei dels casals no arribarà, mosatros som aixina d'animals i si fem festa fem soroll, possiblement un altra població faria un concert en un lloc tancat, però ací fem una traca de 2 km per a que la senta tot el poble, tant si volen com si no.
Sé que el tema dels casals és una cosa molt seriosa però ja vorem, disfrutem enguany que la llei encara no estará en marxa, aixó si respectant els horaris que ara tenim.
Anònim ha dit…
bon dia a tots
Aquest tema de debat el portem a tots a la feina, a casa, amb els amics... jo crec que tots els que estem una miqueta involucrats a una falla en ha gangrenat la sang llegir les noticies i escoltar el so de la cabotada que han pegat els de la JCF, davant de Serefin Castellanos.
Jo crec que ja ho he escrit alguna volta al blog, pero ho torne a dir, fins que els fallers no ensenyem a la poblacio el paper de difusio cultural i asociaciotiva que representen les falles a la societat valenciana, estem perduts. tenim que mostrar els beneficis d'una falla per a un poble, beneficis economics, socials, culturals,....
Adeu
K.
Anònim ha dit…
bon dia a tots
Aquest tema de debat el portem a tots a la feina, a casa, amb els amics... jo crec que tots els que estem una miqueta involucrats a una falla en ha gangrenat la sang llegir les noticies i escoltar el so de la cabotada que han pegat els de la JCF, davant de Serefin Castellanos.
Jo crec que ja ho he escrit alguna volta al blog, pero ho torne a dir, fins que els fallers no ensenyem a la poblacio el paper de difusio cultural i asociaciotiva que representen les falles a la societat valenciana, estem perduts. tenim que mostrar els beneficis d'una falla per a un poble, beneficis economics, socials, culturals,....
Adeu
K.
Lidia ha dit…
En primer lloc, no m'havia enterat d'aqueta noticia, seguidament, nosaltres no tenim casal (así es diu Cau), el varem tenir dos anys d'alquiler, era una passada perque podiem ajuntar-nos molt, fer reunions, dinarets, disfresses,..., de tot un poc.
Però per una part teniem la crisi, on molts dels nostres fallers han desaparegut aquest any de la falla, i per l'altra, teniem un "tocahuevos" que el únic que feia, era quan ens veia al casal, cridar a la policia, tots els dies ens visitava, la policia feia la vista gorda i no ens deia res, ens ha pillat moltes vegades llegint l'acta i coses així, que no estvem molestant a ningú, però eixe l'únic que volia era tirar-nos d'allí.
Nosaltres durant l'any ens reunim en algún bar que ens acollixca (se que es un asco però es lo que hi ha) i la setmana fallera tota la vida hem muntat un casal tipo carpa.
I la veritat, pense que si el local no es vostre, i s'ha de fer una despesa d'eixa categoria, de la manera que estan les coses tots en crisi, pense que no quedarien fallers en cap falla per a suplir dit gasto.
Esperem que la nostra festa continue i no passe res.
Una besadeta.


www.fallacasadalonso.com
Lidia ha dit…
una coseta Amic Fep, perdó, però feia prou de temps que no entrava a visitar cap falla de Sueca, es que no tinc temps, entre preparant la presentació que m'ha tocat a mi i es este dissabte, i fent el llibret que també m'ha tocat i vull tenirlo a mitjans del mes de febrer (es veu que jugue molt a la loteria, je je je) , fent disfras per a la cavalgada, treballant,... no tinc temps per a molta cosa més.
Amic fep ha dit…
Tranquila Lidia, no et preocupes, t'entenc perfectament... Prepara be la Presentacio, que Spilberg ja va cap a Oliva, jejejejejejeje.

Tu saps que sempre que vullgues, mes prompte o mes tard eres benvinguda a aquest blog.

Jo vos visite diariament, el que passa que comente quan comente, pero visitar-vos, tots els dies...
Lidia ha dit…
Esperem que Spielberg no siga massa dur en nosaltres... en el presupost que anem a gastar-nos massa i tot hem fet.
cento ha dit…
Primer que res, Hola.
El tema de les regulacions, són sempre necessàries, per mal que ens pese. aquestes obligacions per als casal, al meu pensar són necessàries, i cal mirar la part bona, podrem fer actes i festes durant tot l'any sense necessitat de demanar permís a ningú i així poder treure els diners necessaris per amortitzar les inversions en el cau. Ara el problema per a la majoria de falles de Sueca, és que no conten amb casal fixe tot l'any, (els de llanda també es poden insonoritzar i després desmuntar per traslladar-los si cal) i estos son els que veritablement tindrà el problema, per exemple la falla del Mercat, les altres el que hauran de fer és comprar el terreny on ficar el casal (com ja van fer algunes falles en el seu temps)i després de segur que se flexibilitzarà la normativa per poder condicionar els local a la formula que més ens interessa: Sala de Festes.

En fi que si durant uns anys cremem un munt de trastos en lloc de 20000€ o mes i fem disco-mòbils en lloc d'orquestra, reduïm una mica el foc i llevem les "BARRES LLIURES", en 3 ó 4 anys ho tenim tot arreglat, mes o menys. Això en els cassos més dràstics.

bé, salut i bones falles, més pobretes, però falles de moment.
Amic fep ha dit…
Be Cento, una regulacio es necessaria, estic d'acord en tu, pero no d'aquesta manera. Pensa que vullgam o no, en un Cau de llanda l'inversio (i fiquem que no es nostre el terreny) es superelevada, com ho financiem? No tenim prou en quatre o cinc anys reduint del nostre pressupost i destinant gran qüantia per aquesta despessa, perque conforme estan les coses:

1- El proveidor del aillament acustic, per eixemple, no voldra que li paguem a dos o tres anys, no?

2- Segurament, el banc no ens donara eixa quantia com a credit, i en cas afirmatiu, quins fallers fiquen el seu patrimoni com aval d'aquesta despessa?

3- Subvencions? Per ara, ningu a parlar del tema, pero... jo ni conte en elles.
Anònim ha dit…
Uff!! menudo cacao, no?? Mare meua, una altra coseta en contra de les falles. Aixó no pot ser, per a 4 dies que tenim al any.....
Bueno, jo espere que aixo, no vaja tan lluny com pareix, i que com heu dit la majoría, ens facen la vista grossa. Nosaltres, si que tenim casal propi (de la Falla), pero clar, insonoritzat no està. Pero bueno....ja vorem com venen les coses.
Va xiquets!! ànim que ja tenim ahi la festa més volguda per a nosaltres..LES NOSTRES FALLES.
San-vala ha dit…
Que voleu que vos diga que no heu dit ja...

La cosa esta un poc fotuda però com diu Pau açò pasa sempre al principi però deguem ser forts i estar més units que mai. Si ens fan la punyeta i ens fan pagar i que pasen per l'aro. L'única solució es l'unió de tots i manifestar-nos. Voreu que si eixin milers i milers de fallers al carrer, seu pensen dues voltes avança de fer-nos pagar. Això si no podran amb la nostra cultura i amb la nostra forma de viure. Nosaltres sóm fallers, hem segut i volem seguir sent.

VISCA LA FESTA FALLERA!!!!!
rocio ha dit…
Que gracia Cento, i per als que ja fan discomobil, ara toquem la pandereta,jajaja

Mare meua quin cacau, al proxim any ja em vec compartint monument, masacleta, xaranga... amb els veïns, ja que nosaltres o ells sols, al igual que la majoria, no tindrem diners per cubrir les despeses, perque la festa la farem igual¡¡¡¡

jajaja yeee hui fem discomovil en el teu casal ho en el meu.
Meu agarre a risa per no plorar...
San Karrega ha dit…
La regulació, com bé s'ha comentat es un tema important, més que res perquè tothom te dret a la seva intimitat i al seu benestar...

Però, crec que la culpa ha sigut una i exclusivament de nosaltres. Jo crec que hi ha alguns aspectes en que les comissions em abusat i d'ahi que ara els veïnats molestos hagen trobat les solucions judicials necesaries per amargar-nos la vida, suposadament, alentats per per advocats sene ànima que no se qperquè no estimaran massa la nostra festa... Algunes vegades, algunes comissions, han fet festes a diestro i siniestro (no em referisc a ningú en particular, es més m'atreviria i incloure'ns), festes que no estaven massa lligades a la cultura de la terra ni res semblant. Deuriem d'entonar el MEA CULPA abans de desgallitar-nos davant de totes les instancies superiors que ens regeixen. La convivència deuria de ser el punt de partida.

Crec que en aquest aspecte em fet tard, i ara deurem de patir les consequencies, que esgitaran a les comissions de diferent manera... Les que queden en peu, clar!!.... Perquè ens van a fer mal i molt. Aguantarem el "xaparron"...

Per acabar (sembla ja un testament açó), heu parat a pensar la gran massa de diners (trajes, priotecnia, beguda (sobretot),flors, joies, disfresses, etcc...) que pot arrivar a menejar les nostres comissions?!!... No dic que sigam imprescindibles, però ens convé a tots per igual?!...
Amic fep ha dit…
Entone el MEA CULPA, com molt be dius amic, es necessaria una regulacio, pero trobe que conforme esta l'economia mundial sera la menys acertada i en el pitjor moment.

Esta clar que ens hem passat, que esta el dret al descans per dalt de tot, pero es per a tant? Es per arrivar a pleits per lo penal? A que pot portar aço?

El que mes me preocupa es la despesa economica de tota aquesta regulacio, i el poc d'interes mostrar per part dels que van a regular per poder cubrir-la... SUBVENCIONS? ajudes a fons perdut? algun tipus de prestec sense interes? Podrien ser les solucions...

En aço tambe apareixera els que pensen que "perque hem de pagar tots la festa d'alguns?", detractors de les solucions... aleshores, realment que volem?
dinarama ha dit…
jo, el que faria seria una sentada com en un dia d'agermanats pero a la porta de l'ajuntament de valencia o al de sueca i demanar els nostres drets i lluitar per conservar la nostra cultura.
Les falles son la nostra vida, les vivim i les disfrutem i fem que els no fallers gaudisquen igual com nosaltres.
Sempre hi ha i hi haura el tipic vei que li molesta que un dia normal, els xiquets mengen pipes a la porta de sa casa,que una parella de novios es besen a la porta de sa casa, que cuatre dones, i amigues es fiquen a xarrar despres de deixar els xiquets a l'escola a la porta de una casa i així impedisquen sentir la novela o l'americanada,també, estan els que els molesta el motor de l'aigua del vei i molts més sorolls que formen part del dia a dia i que els sorolls de falles son 4 dies i omplin el poble d'alegría hi ha que fer compendre els sorolls, sempre amb respecte, i amb educació i ficant sempre solucions als sorolls execius,pero crec jo que aquestes lleis esta exedint-se i hi ha que dir prou.
Abans de que ens diguen no a les falles.
Tenim que unir-nos.
San Karrega ha dit…
ja t'ho he dit... Em bessat el got i com els que reneguen no han vist altra solució, i em seguit erre que erre, han triat una solució dura però per la que posiblement els facen cas... Supose que d'ahi vindria tot el problema...

Recorde que abans no pasava i tancavem a les 5 i a les 6... saps perquè no?...

Mala epoca?.. Doncs si, però no només per a les falles. Pense que les falles de poble estan tocant a la seva fi, es quedarà en algo capitalitzat per valencia, que es on realment veuen que hi ha beneficis. A més la manera de viure les falles allí son diferents, d'ahi la cabotada que prediquen als mitjans de comunicació.

El que tu dius si ens donen facilitats a nosaltres en subvencions, seran altres les veus que s'alçaran per cridar. El tema, amic, molt greu... molt greu...

Sempre ens quedarà la protustició (sense ofendre) el que em coneixen saben perquè ho dic...
unrodabars ha dit…
Es que tu sempre ho arregles tot prostituinte,jeje.

Persupost que els grans culpables hem segut nosaltres però sempre passa el mateix fins que no tenim l'aigua al coll no ens donem compter de que anem a ofegar-nos.

Ja ho comentí en el seu dia,a Sueca amb un recent estrenat "poligon",hem perdut una ocasió d'or per a agrupar la majoria de casals a un mateix lloc,lluny de veinats...
San Karrega ha dit…
Diferisc de tu amic Rodabars...

Si anarem tots al poligon perdriem la essencia de barriada i falla... De fet, algunes companyes comissions estant notant el canvi d'ubicació lluny de la seva barriada...
unrodabars ha dit…
Però seria una solució....millor que desapareixer.

sempre podriem montar carpes els tres dies de falles.

A lo millor a mi em pareix be perque a nosaltres ens pilla propet,jeje.
Anònim ha dit…
MIREU BE LA FOTO DEL DIARI.
SEGON FILA, SEIENTS 1i2 SON
CONEGUTS JLF SUECA
TAMBE PEGEN LA CABOTA??????
Amic fep ha dit…
Amic anonim, es tracta de Estebe Diaz (Falla Bernat Alinyo) i Kiko Ortola (Falla Verge de Sales), si, membres de la Junta Local Fallera de Sueca, pero, el que estiguen presents no vol dir que pegaren la cabotada...

Supose que com a membres de la J.L.F. de Sueca, fent molt be la seua feina, estaven presents a la reunio, de ahi a que estiguen a favor en la regulacio..., pense, que no ho estaran.
marieta campos ha dit…
hola! soc maria, de la falla del mercat, entre prou a visitar-vos peró no solc escriure massa, però l'ocassió ho mereix.
en definitiva un "acoso i derribo" a les falles en general, perque si, puc comprendre que el tema dels casals tinga que regular-se, pero de manera tan dràstica???? almeys que ens donen una "tregua" per a les setmanes de falles i per als actes fallers, tenim que intentar defendre la festa que mes estimem!
La meua falla per desgràcia no disposa de casal ni en propietat ni durant tot l'any, cosa que te moltes desventajes per a intentar fer falla durant tots els mesos, sols disfrutem de casal les 3setmanes abans de falles, entonces...nosaltres que tindriem que fer???
be falles/eres, el que tenim que fer es disfrutar d'aquestes falles 2009 que ja tenim ahí, perque després no sabem que pot passar....

Entrades populars d'aquest blog

Felicitació amb retard....

Molt al meu pesar....

Escrit d'agraïment de la nostra Fallera Major.