Visions de la Presentacio.

La Presentacio de una Falla sempre he dit que marca el principi d'un final. Amb aquest, prenem la metxa d'eixa traca d'actes que culminaran en foc, que acabaran en el nostre monument en flames, marcant, per a uns la fi d'un exercici, per a altres, en el que m'incluire, el començament d'un nou.

Per als diferents fallers de la comissio tambe te un significat o altre aquest acte. M'explicare. Esta el faller que no s'arrima en tot l'any, el faller nomenat de "tres dies", per al qual, la Presentacio es el primer moment de festa, un pasacarrer on esta asegurada la diversio en la xaranga, on esta asegurat el poder fer-te algun xupitet o algun cubateta, i el que he sentit moltes vegades, el poder sopar de vades...
Per aquestos fallers, el acte en si, "ni fu ni fa". La fallera pujara al escenari i baixara per darrere, per poder canviar-se prompte, anar a "Tasquetes" i poder arrivar ben ambientada al ball. El faller, ni pujara al escenari..., conforme arrive al Cau es canviara de roba o no, i pegara a fugir.

Trobem al faller, que pensant que ho fa per respete, s'espera al Cau i intenta participar al acte. La fallera puja al escenari i es queda dalt, amb una cara d'aburriment que millor seria que s'en havera anat a les "Tasquetes". El faller, despres de pujar amb tota la comissio "de comboi", fa temps al final del Cau, sense voler participar i ajudar a la gent que esta fent alguna feina, o sea, donant-ne pel...

Despres estan els fallers que senten la festa, que senten el acte, que participen en ell i que intenten ajudar en tot el posible per a la bona realitzacio d'aquest. Per experiencia, pocs. Al menys ens trobem falleres que no fan la "cara d'agonia" dalt del escenari, i el faller que esta sentat a la barra i que no molesta a ningu.

Per als fallers que senten el acte, es un dia especial. Es un dia en el que anem a mostrar al veïnat el mes bonic que te aquesta festa. Traguem al carrer el color, la musica, la bellea de nostres falleres, l'alegria d'una comissio. Fem participe en aquest acte a tots nostres amics, familiars, veïns, intentant omplir el cau d'unio, de germanor, mostrant a tots ells i a les falles que ens visiten que el nostre ramell de falleres es el mes bonic, el que mes lluix dalt d'un escenari, el que mes plena la festa de Falles...

I com no, al mig d'aquest ramell dos sentiments, la tristor i l'alegria.

En les Falleres Majors que eixen, les que van a deixar el regnat, trobes eixa tristor, eixa cara de "tot ja acavat". Veus en elles uns ulls cristalins, apunt de desbordar en un torrent de llagrima en el moment en que van a pujar, per ultima vegada, eixa cami que al pasat any les portaba a la gloria fallera, i que enguany el va a portar a la fi d'un somni, un bonic somni que acaba i que et torna a la realitat.

En les que van a entrar veus alegria, espectacio, espera. Ganes de que arribe el moment que li fiquen la banda, ganes en que arrive el moment que, per fi, siguen les regnes de la festa, les caps de la comissio, l'enveja de tota fallera, que siguen oficialment Falleres Majors.

Aço, no es mes que un punt de vista, voldria enganyar-me en algun aspecte d'aquest escrit, voldria que la comissio no fallara a tant de treball realitzat, a tanta espera, a tanta il.lusio d'algunes persones, a un començament d'un final...

Comentaris

Xuso ha dit…
Jo no ho veig com un punt de vista amic fep, veig la realitat objectiva en el que has descrit. És tal i com ho contes, es podria subdividir en més grups, si vols, però els tres grups de fallers que has descrit, pareix que s'ajusten prou a la realitat...

La pregunta és, fa falta més gent que estiga pendent de tot?? La gent que vol ajudar té accés a l'ajuda?? No sé si m'explique... moltes vegades ú va en idea d'ajudar i la gent que duu la "manilla" no és fia de deixar la corda llargueta i deixar fer... i moltes vegades el faller es queda dient... aleshores per a què co... vinc jo ací!!!!

Estes situacions hi ha que vore-les i algú s'ha de dedicar a repartir la feina i preocupar-se que tot el mon que s'aprope (pocs o molts) tinguen marxa!!!
Amic fep ha dit…
Amic Xuso, per experiencia, m'agradaria que pasara el que tu estas narrant, jo no he visgut mai eixa situacio, sino al contrari. Una llastima...

Trobe coherent el teu punt de vista, i de segur que pasa a moltes comissions, i si, tens rao, moltes vegades el que duen la "manilla", no confien en certa gent, pero, tal volta, per algo sera?
unrodabars ha dit…
Primer que res,i com ha dit l'amic Xuso,has descrit perfectament la realitat.....

Per a mi és un dia amb molt de sentiment,molta emoció continguda i molta felicitat per a uns i trstor per a altres.....

Es un dia gran,dins d'una comissió jo pense que el més gran....

Per això entre tots hi ha que fer el posible per a que vaja perfecte,per la nostra comissió i per les nostres representants.

El que tambe ens comenta l'amic Xuso,de voler ajudar i quedar-te amb cara de a que collons he vingut ací....
San-vala ha dit…
Bon article amic fep, has dit una veritat com un carro, però com diu Xuso jo encara ficaría més clases.

Això que diu almenys a la meua comisió pasa, es dir que hi ha gent que vol fer feina però com ningú li diu res pues acava fent-se casalles a la barra, hi ha altres que la tenen tan dura que no van hi ha preguntar, hi han altres que entrem al cau i savem que fer, hi han altres que arrivem tard aposta per a què quant arrivem estiga tot fet...

Jo faria molts grups que voleu que vos diga...
Anònim ha dit…
No me deixaras tranquil al meu ciberretir. Llig el blog i pegue cabotaes a la pantalla del ordinador.
Com pots classificar aixina als fallers del Portal, seras bandoler. Aixo seria abans, ara tots estem implicats, tots tenim el sentit de la festa, com un acte de goig i satisfacció,tenim el mocaor apunt per a plorar, mira si tenim coses aquest any que tenim lloc per a estar ordenats i amb sileci,esperant a que una veu dolça i celestial ens cride per a pujar a la nostra benvolguda fallera.
aiii flipaos. Desperteu
Tots els anys seran igual, gent espentant, gent xillant, iaies i mares de xiquetes enfadaes per que no tenen entrades, per que no hi han prou a la venta, i volen vore als xiquets o xiquetes, fallers mes implicats, fallers gens implicats. uns a la barra, altres al tranvel,(i tu?) jo be gracies.
No te preocupes ni per l'ajuda, ni per el ordre i menys per el sentiment, que ja hem creat el lloc de: encarregada de protocol.
Es lo que mes falta ens feia.
Me ciberretire sayonara
Amic fep ha dit…
Amic/ga amarillo/a... cada dia m'asombres mes!!!!!

Pagaria el que fora per fer-me una cervesseta en tu, en cas de que en vegues, i si no, una coca-cola, light si pot ser, o un gotet d'aigua...

No sabia res del carrec d'encarregada de protocol!!!!!
Qui sera? Ja sabem que es una dona...

Propose un joc, que el "amarillo/a" vaja donant pistes i a vore qui pot endivinar qui es esta persona.

Pots vore el meu gmail, alli pots enviar les pistes i jo les penjare al blog... que te pareix?
Amic fep ha dit…
Per cert, a vore si tots ho sabeu i esta com a carrec a la Junta... si es aixi, digueu-ho, que jo no ho se.
Xuso ha dit…
ye plato, perquè estan en verd les mascletades fins el 4 de febrer??? com si ja estiguéssen fetes??? que jo sàpia començen el proper més!!!! no???
Anònim ha dit…
amic fep per favor tots els dies al blog i a la web de la falla i perdo, pero .... no te enteras de la copla!!!!
entres a la web de la falla, acontinuacio a seccions, ejercici 2007/2008 i ahi ho tens.
no t'ho dic per a que no te s'aborrone la pell encara.
a per cert totes les falleres que estan dalt al final siguen de tres dies o de tot l'any fan cara de asco si no mira fotos de quant tu vares ser president infantil, i de ahi hasta ara.
la cassalla me bufa m'en borratxa m'agrà ............
unrodabars ha dit…
Home que mogudet ha estat açò amb un tema,a priori, gens polèmic com la presentació...

Jo catalogaria el punt de vista del Japonés com "la dura realitat" de la presentació de la falla....

Deixa'ns fer un poquet més emotiu l'acte home,que de veritat si el busques te molt de sentimental,esta clar que com ha titulat l'amic Fep cadascú tenim les nostres visions,encara que a alguns ens les proporcione l'exces de casalla al còs.

Està animant-se el blog i açò ens agrada ja siga per fallers de 49,japonesos,etc.

Això dels encarregats de protocòl que és per ensenyar-nos a fer la "genuflexion"??

Va Noemi explica un poquet que t'implica açò....
Anònim ha dit…
amic fep moltes gracies per la teua felicitacio,me alegre de que te agrade el poema les coses eixen ve cuant es fan amb cariño,i despres de 25 añs de casat i 8 de festejar tota la vida estic en el juega.
Lidia ha dit…
La verita es que te molta raó aquest article. Ja podrien ser tota la comissió, que per poc que arrimaren el muscle, però ho feren.
Amic fep ha dit…
I collo figura, ja has tallat el rotllo!!!!!!

Faller/a de 49, m'has alegrat un poquet el dia, al menys, hi ha mes d'un/a que entra a la web de la Falla...

Que llastima, havera molat donar un poquet mes d'intriga a aquest tema del protocol, pero no, ahi esta el de tres dies i ens desmonta la paradeta, aixi com voleu que motivem a la gent a que comente en el blog!!!!!!

Cara de asco, bueno jo diria cara de cansament, jo crec que es pot vore molt be la fallera que esta a gust, pero cansa, i la fallera que esta totalment a disgust, com tambe, quan acaba el recorregut, sabem les falleres que es quedaran dalt i les que baixaran, noves d'eixe dia, no les que ja sabem d'antema.
Amic fep ha dit…
Tal volta faller/a de 49... "la cassalla, te bufa, t'en borratxa, t'agra... i tambe et nubla un poquet la vista..."

no?... home/dona, tambe es un efecte de la cassalla...
Anònim ha dit…
anem a vore .desde cuant una fallera pot abaixar del esenari sinse ningun motiu greu que la oblige abaixar? com una enfermetat que no puga estar sentada molt de rato. que estiga donant de mamar ect en la meua falla la que ix ala presentasio sap que fins no se acabe si no te ninguna emergensia no pot abaixar i si no que no ixca
unrodabars ha dit…
A vore les falleres que baixen de l'escenari baixen només pujar,ja que en el nostre càs no tenim prou lloc per a totes....

Aleshores pujen arrepleguen el ram i s'en van a camviar-se
Amic fep ha dit…
Amic Rodabars, te recorde que totes les falleres no baixen perque no caben..., i tampoc es perque tenen que cuidar de nanos o donar de mamella...
Anònim ha dit…
al meu pareixer crec que es una falta de resprte cara la fallera major el no quedarse per anar a cambiarse o perque vullgen .vull pensar que si ixen 40 falleres ficareu 40 cadires no?
unrodabars ha dit…
Anem a vore....

La fallera que puja per la pasarel.la (per a mi) deu quedar-se dalt sempre que no siga per motius com els que ens ha comentat l'anonim o perque no cap.

Que pujen per a fer-se la foto??
Amic fep ha dit…
Anonim, estic completament d'acord en tu.

Nosaltres, al escenari tenim cabuda per a aproximadament 50 falleres en total, xiquetes i majors. A la presentacio s'apunten mes de 50 falleres, per lo tant, hi han falleres que ja saben que tenen que baixar, per cabuda, ahi no podem fer res.

El problema esta en la fallera, que deuria estar dalt, i pel motiu que siga, ha decidit baixar...

No son conscients del que pot pasar, pot ocasionar algun dia, que al obrir les cortines apareguen molts llocs buits.
unrodabars ha dit…
Aleshores hi haura fallera que tindra que baixar perque altra s'apuntat davant d'ella....i el dia de la presentacio decideix que no es queda dalt no???
Anònim ha dit…
pues res que no avaixe ninguna.pues fa molt bonic que cuant se obrin les cortines estigen tots els llocs plens
Amic fep ha dit…
Si Rodabars, hi han falleres que contes que van a estar dalt del escenari, i arrivat el moment, baixen sense cap tipus d'aplicacio...
Amic fep ha dit…
Perdo, explicacio...

I si, anonim, tindria que ser aixi, pero...
Anònim ha dit…
Jo només vuic fer un comentari a l'ùltim paràgraf que has escrit. A mi tampoc m'agradaria que la comissió fallara, i pense que no ho farà. Sé que si algo falla és una "putà" sobre tot per als protagonistes d'aquest any i també per a ells mateixa que s'ho han currat mogolló. Pero pense que ningú es perfecte i qeu hi ha la posibilitat de que algo ixca mal.Per això crec que no els hauriem de tenir en compte si per el qeu siga ix mal algo, ja siga per part del sorganitzadors, com pels presentador o mantenidors, etc, perque es molt bonic criticar. Jo he tingut la oportunitat d'estar allí dalt i sé les nervis que es passen,tant qui está dalt cara al públic, com qui está darrere resant per la qeu la presentació siga un ÈXIT.

Per cert, aprofite per a dir que hi ha un altra Lidia que escriu al blog i no sóc jo, per si algú confundix els comentaris, jo sempre firmaré amb om i cognom.

LIDIA CAMILLERI
Anònim ha dit…
hola a tots i a totes es la primera volta que escric al blog i espere que no sigala ultima.
en referencia al tema de la presentacio que esteu tractant aci hem pareix be lo que diu el amic fep pero cal fer una mica de memoria i un te que respectar tb el que cada fallera vullga fer.les falleres que solen baixar de l'escenari el dia de la presentacio sempre solen dir o possar d'excusa el que fa molt de fret,algun home de la falla dels que no estem sentats 3 hores al escenari ens hem preocupat de acondicionar el cau per a que les nostres falleres no pasen fret? amic fep pues ja van 34 presentacions al cos.de les falleretes de la comisio infantil ja no te dic res,com van a estar estes criatures en el fret que fa i en lo avorrit que es pasa darrere de la cortina 3 hores? jo pense que les presentacions son un acte molt important pero tb crec que les condiciopns al cau no son les correctes per a estar les nostres falleres 3 hores sentaes en un bancs que ni tant sols tenen per apoyar l'esquena ni un minutet,amics defensors de que ningu baixe de l'escenari!!!!!!vosaltres aguantarieu amb el can-can,el pes del traje,els pirris,les tejes,la manega curta al mes de febrer?,jo crec que seria prou dificil i no es que no vullguen fer costat a les falleres majors es que les falleres major no pasen 3 hores dalt de l'escenari i el any que no els toca ser falleres majors igual pujen i baixen.si volem que se queden totes primer tindrem que fer lloc per a totes que no hi ha i drespres acondicionar el cau per a que pasen fret.
Amic fep ha dit…
Anonim, menejes molta rao en el que dius, pero el tema d'acondicionar el Cau es mes complicat del que pareix. S'ha parlat moltes vegades de poder fer-ho, pero es una manera de tirar diners.
Al teu comentari, trobe que eres fallera de la comissio, si vols, segur que saps qui soc, t'ho puc explicar algun dia, ara es molt llarg de parlar-ho.

Jo respete totes les decissions de les falleres que vullgen quedar-se o baixar del escenari. Hi han vegades que ja saps que les falleres van a baixar, pero d'altres, que per circunstancies, i mai he sentit que siga per fred, baixen eixe dia, sense dir res a ningu. Aixo es el que hem pareix mal, si vols, te contare tambe una anectoda de fa un parell d'anys...

Ser faller o fallera no es facil. Si sents la festa al 100% es un sacrifici, pero no sols per a la fallera per confor-me va vestida, sino per a tots, el que passa que vosaltres, amb el tema de la vestimenta, teniu un factor anyadit. Te dic, jo no se si podria soportat tot el que vosaltres porteu damunt, per aixo, hem pareix grandissim el sacrifici que feu, ho he dit sempre, pero, contra aixo no es pot fer res.

Pense que es un tema que es podria portar a una reunio de Falla, el acondicionar, o pensar en canviar el lloc on fer la nostra Presentacio, jo estic totalment d'acord en tot el que has dit al comentari.
Lidia ha dit…
Aixó de molt de sacrifici que portem tot al damunt... aixó s'hauria de discutir. Esta clar que pesa molt, però si ho portes agust i en orgull de ser fallera no es cap sacrifici, parle per mi, jo sempre me bestixc, m'agrada molt.

Entrades populars d'aquest blog

Felicitació amb retard....

Molt al meu pesar....

Escrit d'agraïment de la nostra Fallera Major.