Fallers i falleres del Portal ( de entre totes la millor) *


* Article escrit per Josep Blai


M’agradaria aprofitar el blog per a fer unes quantes propostes. Pense que ara estem a les portes de la setmana fallera i que encara tenim temps de exposar, debatre i decidir alguns temes .

Vaig a fer-vos una confessió. Quan he començat a escriure tenia dos propostes i en el tràmit d’escriure el primer paràgraf me’n han vingut un riu d’idees. vaig a intentar exposar i argumentar unes quantes.

- Dinars de falles. Contractar cuiners: quan valdran?, qui son?, quina es l’experiència dels cuiners?..... si no lloguem cuiners: qui s’encarrega?, Com s’encarrega? Es necessitarà gent per a la cuina? Fem colles de cuiners fallers? Com es queden uns quans dinars els diumenges previs a falles, obrim la opció a que nous fallers ens meravellen amb les seves arts cuinaries? Dit d’altra manera, que cuinen una paella algú dels no habituals (Jorge, Ernest o Manola)


- Sopars al cau. Seguim com fins ara, anem arribant i cadascú omplim plats d’olives, obrim paquets de papes, cerveses, i com es normal en tirem mes al contenidor que en se’n mengem, i com no, anem ocupant diferents lloc al cau, segons el nombre de les quadrilles. Per contra podem habilitar un lloc per a sopar, al menjador xicotet per exemple i si no cabem tots fora, que els que netegen el cau deixen preparades les taules i les cadires i els mantell, amb gots i servilletes, i que els casalers de tot l’any o alguna gent que s’oferisca, podríem fer colles, preparen les taules per a sopar. Evidentment marquem un hora de sopar de 22:00 a 23:30, ja que està relacionada amb una proposta de desprès.


- Tiquet per a convidar a uns amics a sopar al cau. Un tiquet on tindrà dret a cadira, papes, cacau, olives i beguda (cervesa, aigua, cola) cafe i conyac. Mireu jo no se si vosaltres teniu convidat a falles o no, jo si, i mes de un dia. De normal des de fa molts anys 2 dies tinc que sopar fora del cau, un me conviden a un altre cau, i un segon tinc que eixir a sopar el bar, per no dur als meus amics allí a sopar. Jo faria un tiquet a un preu una miqueta mes elevat que el del divendres, 3-4 € /persona, per a que pogueren sopar amb nosaltres alguns amics. Qui no diu que els agrade la nostra forma de organitzar les falles i s’apunten a la nostra falla.


- Tiquets per als fallers si, i en quin nombre o no. Tema espinós que tots el anys tractem i que: per que ja estem damunt de falles, per que com es una mesura que es poc popular casi ningú s’adhereix, per que traguem diners en la barra, per que ja no se convida tant,....., mai, mai, mai acabem de tractar correctament. Jo crec que 5-6 tikets per a la nit de combinats, mes 4-6 xupitets estaria be. Analitzem-ho.


- Tiquets per a convidar a preu simbòlic si, i en quin nombre, o no. Ací hi ha molla. Els meus amics venen 1 dia des de fa mes de 10 anys al casal a passar la nit en companyia nostra. El que mon tió Soriano i ma tia Sari ens ensenyaren des de jovenets, a Joan, a Sergi i a mi, i nosaltres als altres membres i/o amics de casa, es: “si voleu convidar als vostres amics ho pagueu de la vostra butxaca, però a la falla no te que costar-li diners, com que, de traure beguda per als amics res”. Des de llavors fins ara, quant hem volgut convidar a algú, ho hem pagat. Segur que si nosaltres convidem a uns amics a beure, les pròximes rondes les pagaran ells, si no, canviem d’amics, ens anirà millor. Jo pense que la falla te que guanyar diners amb la gent de fora, però no amb els fallers. Als fallers ja ens conta prou diners. Així que, ¿que penseu de un tiquet a preu de cost de combinat (1.5 €) per a poder convidar als amics?d’esta manera evitem traure beguda per als amics i no hi ha que pagar 3€ per cubata, no perd ni el faller ni per suposat la falla, clar amb un marge de tiquets per faller, i evidentment demanada la beguda per el faller no per l’amic.


- Horaris de falles. Hora de començament i finalització de la orquestra. Propose l’hora de començament les 23:30 i l’hora de finalització les 5:00; exceptuant el sopar de la fallera major que vindrà marcat per el transcórrer dels actes oficials, sopar, agraïments, bunyols,..... Mireu, els fallers per que tenim que esperar-se fins la 00:30 ó 1:00 per a començar el ball. Nosaltres volem ballar i quan abans millor. Si acabem de sopar a les 23:00 que fem fins la 1:00?. Jo pense que perdent el temps. Respecte a acabar a les 5:00 hores, primerament te un explicació legal, no tenim permís fins a eixa hora. Si es veritat el que es comenta pel poble, els horaris de tancament no seran per a desprès de les 4:00 h, jo personalment crec, que l’ajuntament allargarà la ma fins les 4:30-5:00h. Però ja sabeu com tenim al veïnat, veritat? Si alguns pogueren tancar el cau, el tancarien hui mateix. Una segon qüestió es d’ordre públic, no podem ser la última falla en tancar, ja que arrepleguem a tots els huit i nous que ja van mes bufats que un cep i que, com ja sabeu de l’any passat, solament volen gresca. Una tercera qüestió molt important, es que a nosaltres les orquestres ens consten mols diners. Per que tenim que regalar els diners a una orquestra que començarà a la 1:00, farà un descans i acabarà a les 4:30. Pagarem un dineral per 3 ó 4 hores de musica. ¡¡¡¡ Collons que rics que som ¡¡¡¡.


- Desperta i passacarrers. Ací crec que vaig a omplir-me de gloria. La junta deu de tindre l’obligació d’eixir a tots els passacarrers?. I a les despertades, qui te l’obligació d’anar?. Jo personalment, dels passacarrers vaig a tots menys el dia sant Josep que vaig a la crema, ni pel mati, ni per la vesprada, ni a dinar ni a sopar. De les despertades solament vaig a la primera. Podríem fer colles per a la despertà.

Ei crec que de moment hi ha prou propostes, totes discutibles, revisables, aceptables i/o eliminable, i com vaig llegir una vegada:

“ Per a fer una bona tortilla primer hi ha que trencar uns quans ous”

Així que tenim temes i temps per a discutir un ratet. Espere opinions enfrontades i argumentades al blog.

Gracies

Podeu anar passant a pagar les cotes, la loteria i el cartó, sereu rebuts amb un immens somriure.

Comentaris

Amic fep ha dit…
Grandissim article amic, i per part meua, menejes gran part de rao en totes les teues argumentacions.

Anem a vore, el tema dels cuiners, pense que, a no ser voluntariamente, tindriem que trobar gent de fora de la comissio, ja que els nostres fallers-cuiners, tambe voldran gaudir de la setmana fallera, i com tots sabem el tindre que fer els dinars per a tots els llevara moltissim temps.

Sopars al Cau. Estic totalment d'acord en tu que tirem un numero considerable d'aliments, el que es el mateix, estem aumentant considerablement el cost per a la Falla, i per suposat, el cost per faller.

Tickets per convidar. M'agrada l'idea, tant del ticket per poder convidar a un amic a sopar on tambe inclouria a dinar, ademes dels tickets a preu de cost o amb un xicotet marge de benefici per a que els fallers puguen convidar a amics o familiars. A mi me vindria molt be, me gastaria molts menys diners en fallers, ja que soc de l'escola de Soriano i Sari. Gran idea.

En el tema del horari penseu que el unic dia que el Ayto tindra la manega ampla sera el 18, vespra de San Josep, i es el dia dels "borratxets". Tancament de Cau els altres dos dies 4:30, no crec que deixen mes, per lo tant, l'opcio de començar el ball, inclos a les 23.00 hores, per mi, de luxe. Tambe estic a la teua linea de tots els dies igual, i que no sigam els que arreplegem a tota la gent a la matinada de San Josep.

Desperta i pasacarrers de mati. No vaig a opinar en aquest tema, el que es pert aquestes activitats, esta perdent-se la mitat de la setmana fallera...
San Karrega ha dit…
Cadasqu a sa casa fa el més convenient i deurien de mirar tots els pros i contres...

Nosaltres a falles funcionem per colle i de moment es un sistema que funciona prou bé... et sacrifiques a algun acte, però ho fas pels demés... A banda es itinerant, cada any es sorteja per a que siga la sort la que designe que t'has de perdre... Lo de perdre es si vols, peruè sempre es pot eixir aixó si tenint en compte que s'ha de tornar abans que tots...


Lo de les Hores, si la llei diu les 4... a les 4... No es real, però hi ha que ser legals...
Amic fep ha dit…
A la meua falla es dificil treballar per colles, s'ha intentat, pero la gent no ha sigut responsable en eixe aspecte, i dude que ara agafaren esta opcio...

El tema del horari pasara el mateix que el pasat any, fins les tres, el ayto donara el hora de gracia, i la poli intentara vindre una mig horeta despres, aixi que, no crec que els Caus allargen la seua activitat nocturna a mes de les 4.30 hores.
unrodabars ha dit…
Deuries escriure més a sovint amic Josep Blai,ja que sempre traus temes interesants....

Temes tots candents(tots els anys)a la nostra comissió,imagine que a altres també.

Tema tiquets per a convidats,és el que fa falta per a poder dur sense pareixer un caradura a algun amic,familiar,etc.
Com diu amic Fep:tant per a dinar com per a sopar,però:podriem aplegar al extrem de necesitar una llimitació??
Pense que si,a més amb els dinars és més complicat,el sopar t'el portes de casa.....

Tiquets de beguda per a convidar a beure??Pense que si i tambe amb una llimitació per faller per a evitar que la gent faja un mal ús...

L'horari de tancament del ball el dia 18,pense que tots els fallers estem d'acord en que no tenim ninguna necessitat de ser el "AFTER HOURS" faller,a més a porta tancada si nosaltres tenim ganes de + festa igual podem seguir...

Tema despertades:jo si que pense que deu ser controlaT per part de la junta i persupost que als passacarrers de mati deuen eixir a tots(salvo força major)

Ara espere que la gent de la nostra comissió deixe la seua opinió per anar donant forma al que de segur discutirem a la reunió.
Anònim ha dit…
josep blay sempre has segut un bon tertulia i comentarista .segis publicant mes articles aixina de interesants un bes
San-vala ha dit…
Article molt interesant Josep, has clavat la punxeta en molts aspectes candents, els quals deuen servir per a reflexionar i buscar solucions avanç de falles per a poder tindre una millor convivència ixos dies...

Jo sóc dels que pense que les coses sempre es poden millorar i tú el que has fet ha segut donar ixes idees que es poden debatir, igual són bones i es porten a bon term o igual són perjudicials, però per a saver això hi ha que debatir-les, ficar els pros i els contres, posar-les en pràctica per a saver si són bones o roïns...
Jonatan ha dit…
No havia tingut massa temps per entrar a comentar pero la veritat que em pareix perfecte que fasses propostes, a mes crec que el mes interessant es que tambè heu hages plantejat a la reunio perque tot el mon no te opcio a visitar el blog.

Entrades populars d'aquest blog

Felicitació amb retard....

Molt al meu pesar....

Escrit d'agraïment de la nostra Fallera Major.