Nomenament Faller

Si ens fitxem en la majoria dels blogs fallers, en ells parlen del Nomenament de les seues Falleres Majors. Els messos de Juny i Juliol son, el igual que el mes de Maig a les bodes, els messos per excelencia dels Nomenaments Fallers.

I algu de vosaltres dira... i que es un Nomenament Faller? No es un dia mes de discomovil i barra lliure?
Doncs no. El Nomenament Faller es la confirmacio oficial de que tenim persones que volen representar nostra comissio en el exercici faller. Oficialment se presenten a la comissio a la Proclamacio, que ja parlarem, pero en el Nomenament, al menys a la nostra comissio, els familiars de les Falleres Majors acepten allo que un dia exposaren a reunio ordinaria, i es quan la comissio conta de manera oficial en el relleu d'aquelles que son les nostres representants, aquelles que encara, fins la Presentacio, son les nostres Falleres Majors.

La tradicio del Nomenament ve de molt de temps enrrere, encara que avans, no se li donaba la mateixa repercusio social que se li dona ara. El Nomenament sempre ha exitit, pero no com ara. Avans eren els membres de la Junta de la comissio i algunes persones les que anaven a casa de les futures Falleres Majors per rebre la confirmacio d'aquestes. El acte es realitzaba, podriem dir, mes en "petit comite". Alli, el desplasat gaudien o no gaudien d'una picaeta o soparet, o sols prenien cafe amb dolç, depenia de la familia en qüestio.

En l'actualitat, o en anys passats recentment el Nomenament es realitza a una sala, a un casal, hi ha sopar, discomovil i barra lliure, i a ell, estan convidats totes les falleres i fallers de la comissio. Posiblement l'oficialitat d'aquest acte siga un dels molts granets d'arena que fan que a una comissio fallera siga, actualment, dificil el trobar representants.

Personalment, es d'agrair que comissions falleres com l'Avinguda d'Espanya recuperen el acte en la seua esencia primera, es dir, visitar a les Falleres Majors a casa, estar una estona alli, cantant, beguent, fent falla, que en definitiva era com es feia avans, i vos puc asegurar que tinc grans records d'aquestos actes en la meua juventut fallera...

Supose, que ha estes altures del article, s'adonareu de la meua posicio en referencia al Nomenament Faller, doncs si, soc del pensar que es tindrien que tornar a recuperar antigues tradicions, i conforme esta el tema del Caus, podrien desahogar un poc l'activitat en ell, canviant la manera d'actuar en aquest acte, el que supondria un estalvi economic per a la comissio, per a les Falleres Majors, que ja s'en gastaran prou, i sobre tot, que els veïns no es tiren damunt de les comissions per tindre que aguantar altre dia mes de ball al Cau.

No obstant, vos emplase companys fallers, a que el proper 19 de juliol estigam al costat de les que seran les nostres Falleres Majors en este, el seu primer acte oficial a la comissio... encara que siga fent el esforç de sopar i gaudir de discomovil i segurament barra lliure.

Comentaris

unrodabars ha dit…
Bon dia....

El recuperar o no velles tradicions,pense jo,que deu vindre donat per la familia en qüestió,ja que si un vol convidar a tota la falla,que vols que te diga,en ma casa no caben.

Les tradicions de les que tu parles venien donades també per les modes d'entonces ja que no es cel.lebrava quasi res a sales i normalment es llogava una planta baixa per a celebracions diguerem "menors":batejos,comunions,etc,etc.

Estic d'acord amb tu que altres opcions,poden fer alleugerar la butxaca de les families que fan l'esforç de dur una filla al regnat d'una falla,aixi doncs pense que deuria ser una elecció d'ells on fer-ho i a qui convidar.
Anònim ha dit…
Jo tambe soc del pensar de Ximo, no s'obliga a ningu a convidar a tota la falla cadascu fa el que pot i no esta obligat a fer mes del que puga.
No es tracta d'haver trencat una tradicio sino que ningu vol ser menys que l'altre.
I va començar fent-ho una fallera i ara ho fan totes.
Amic fep ha dit…
Eixe es el principal problema, el voler ser mes que... i vos asegure, que prompte tindra que acabar, perque tant les Falleres, com la comissio es tindran que plantejar algunes cosetes referent a la Festa i al pressupost per a la festa...
Amic fep ha dit…
Historia de Falla... que algu me corregixca si estic equivocat...

Avans la Proclamacio tambe es feia a casa de les Falleres, tampoc hi havia discomovil. Despres comença a fer-se a una sala, ja ficant orquestra, i posteriorment al Cau Faller, en el nostre cas... es aixi o no?

La proclamacio de la meua germana com a Fallera Major Infantil fou a casa, a un pis que tenia una tia meua vuit a la meua finca, alli es pararen taules, un dissabte i estigueren menjant i beguent fins que es cansaren els assistens. Estic parlant dels anys 80, a mitjans...

Aleshores, en eixe temps no existia el Nomenament, aquest s'implanta a la nostra Falla, pense que fou quan anaren a Torrent a fer una Fallera Major, es aixi?
finita ha dit…
Hola soc Finita les tradisions de la falla son moltes , pero pasa la vida y les tradision cambien . Cuan Carmina y Gema , foren Fallares machor e infantil es veritat lo que diu fep , anaben cuatre fallers a casa y sopaven , no santeraba ningu.La comisio de les dones que "entonses no era mixta", pensa que tambe volia partisipar de la festa y ferem unaltra festa per a les dones , pero com era una tonteria fer dos festes, cuan tornaren a repetir Carmina y Gema , perque polgue ,desidirem fer una chicoteta festa en la que estaba convidad tota la falla .
Aso no vol dir, que de lo que se ascomensa com una festa en un dolset y champan se convertira en la festa que es hara , pero tot cambia y la vida no para, la falla es molt gran y te molta choventud y mos agrada mot la festa, mirar hal darrere no serveis de res , no mes per a malumorarte de vore les coses que no hasfet. ya sabeu perque en la falla , el PORTAL se selebra el nomenamet per a tots ells falleros y falleres ,un beset Finita.
Amic fep ha dit…
Ahi teniu una aportacio de Finita de l'evolucio del acte del Nomenament...

Mirar cap enrrere no te el perque de malhumorar-te, al contrari, es historia de la Falla, i com tot, els actes evolucionen...

Jo pense que una falla es com una vida, un cercle, i al igual que quan som majors, ens comportem de nou com xiquets, a la Falla arrivara el moment de que tindrem que mirar enrrere, mirar els nostres arrels, i recuperar velles tradicions... perque? pel principal problema de sempre... els diners.
finita ha dit…
Yo ya he dit que el nomenamet no te res que vore en ells dines , ells pares de les falleres machors , fan lo que volen y no estan obligades a res ,es una festa mol important ,la contestasio dels pares de que la filla es la proxima fallera machor y no cal tornar a ninguna tradisio simplement el dia que el pare,mare ó el marit, perque tambe tenim ,falleres machors casaes ,diga que el nomenamet el fa en casa pues ells falleros molt contens anirem a sa casa , y si al añ siguient mos diuen a una sala mosatros anirem a una sala perque manen ells pares y mosatros anem aon mos manen .Un beset Finita
Amic fep ha dit…
Aixo es el que vull dir, no en inplantar velles tradicions, sino que, conforme la seua forma ciclica, pel tema economic (que supose que tots estareu d'acord, que cada vegada ens tenim que apretar mes el cinturo...) segur que algu agafa l'opcio de fer un nomenament en casa, con a l'antiga usansa...

No vull dir en aixo que es te que fer aixi sempre, ni molt menys. Les Falleres i els familiars son els que tenen l'ultima paraula en tot, clar esta, i nosaltres a cumplir siga d'una manera o d'altra.
finita ha dit…
Mol be, ya se que estem en la mateisa onda ,cada persona que fasa lo que puga y sense obligar a ningu que els falleros mos anconformem en consebol cosa lo important es fer falla y pasaro mol be un beset Finita
Natalia ha dit…
En la nostra falla segueix fent-se com "abans", les falleres conviden a la gent que elles volen on volen, van els representants de la Junta que toca i les persones convidades per les Falleres

Entrades populars d'aquest blog

Felicitació amb retard....

Molt al meu pesar....

Escrit d'agraïment de la nostra Fallera Major.