Llibret Intern 2020

“El Patrimoni Immaterial Valencià” és el lema escollit per l’Associació Cultural Falla El Portal per al seu llibret intern 2020. La conservació i la recuperació del llegat patrimonial d’un poble, del poble valència, és una tasca que s’ha de realitzar de forma conjunta entre els diferents organismes públics autonòmics, estatals, europeus i mundials. Al llarg de l’últim segle, el concepte de Patrimoni Cultural s’ha anat transformat i ampliant : de considerar allò que és monumental, artístic i històric com a principals valors o trets per a la seua protecció, ara s’ha passat a tenir en compte altres característiques que determinen una concepció més amplia i actualitzada de la cultura, com les formes de vida, les pràctiques socials, els coneixements, les tècniques i mentalitats dels diversos individus i grups d’una comunitat.
Ja que la destinació i lloc de preservació d’aquests llocs és la mateixa ment, l’ésser humà és l’instrument per a la seua materialització, convertint a aquest tipus de patrimoni en una manifestació col·lectiva. El Patrimoni Cultural Immaterial passa oralment dins d’una comunitat i, mentre hi haja individus que porten la tradició, aquest és sempre més gran que el mateix coneixement o habilitats d’una persona. La relació entre patrimoni cultural i l’educació ha de ser de gran actualitat per poder emprar-se com a recurs educatiu. S’ha d’emprar totes les eines possibles per difondre el nostre ric patrimoni per sensibilitzar al poble del llegat que hem rebut.

És per això, que parlem de les quatre joies valencianes que formen part del Patrimoni Immaterial de la UNESCO : el Misteri d’Elx, el Tribunal de les Aigües, la Festivitat de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí i les Falles. No només tractarem als quatre que han obtingut tan alta distinció, sinó que exaltarem també altres patrimonis immaterials com les Fogueres de Sant Joan d’Alacant, les Festes de la Magdalena, la pilota valenciana, els Miracles de Sant Vicent Ferrer o la paella, entre altres, amb la finalitat d’aportar el nostre granet de sorra a la complexa tasca de difusió i sensibilització del patrimoni cultural valencià.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Felicitació amb retard....

Molt al meu pesar....

Escrit d'agraïment de la nostra Fallera Major.