A propòsit d'una Junta....

Hola portalers, a continuació teniu un article que es va escriure fa un temps, però que està de plena actualitat després de les últimes reunions, i vosaltres què opineu?

  • Article escrit per Amic fep.

A propòsit d'una Junta....

La Junta d’una comissió, la tripulació d'un vaixell, els que intenten portar la iniciativa de dur la Falla a bon terme, de vegades de manera acertada, altres desacertada en les accions...

Parlar de la Junta d'una comissió fallera, pense, que és un tema complicat i al mateix temps molt peliagut. Un tema que pot portar diferents visions i diferents punts de vista de la gent que puga llegir aquest article, els que pense, totalment vàlids, cadascú és lliure de pensar i interpretar a la seua gana, però és un tema que tal volta, amb l'ajuda de tots, pogam aportar solucions a grans problemes que ixen tots els anys.

Després de llegir articles, foros de discussió, visions i opinions sobre la gestió de diverses juntes falleres, he decidit intentar plasmar un xicotet resum, sempre, des de la meua opinió i punt de vista, el qual uns voran encertat, altres totalment desencertat, però en definitiva, és el meu.

Baix el meu modest i humil punt de vista una Junta no seria res sense la resta de fallers de la comissió, que al cap i a la fi, són els que financien la festa, esta part, és una part a tenir en compte sempre.

Una Junta té la funció de gestionar els recursos d'una comissió i intentar buscar solucions als problemes que puguen sortir durant un exercici, ja que són els que estan directament en contacte en tot el que rodeja el món de la comissió.La Junta ha d’informar, posar al dia a tot el faller que tinga interès en saber que passa a la Falla i que es fan en els seus diners i a més, té la feina més difícil, involucrar al faller per a que aquest senta el que és la festa fallera, per a que aquest s'involucre en el projecte anual de la Falla, per a que entre tots fem Falla i no ens dediquen a ser més que un fester, sinò a ser faller.

Una Junta no té la potestat de pendre totes les decisions dins d'un exercici faller, les decisions les tenen que prendre els fallers i per això es fan les reunions ordinàries o en algun cas, alguna extraordinària. En algunes ocasions puntuals una Junta o un President de Falla, sent un moment extraordinari, podria prendre alguna decisió de manera unilateral, sense tindre en compte l'opinió de la resta de la comissió, però pense, que deuria de ser en casos puntuals i especials, no ser un dret que tinga la Junta d'una comissió.

Un any faller és dificil, un any faller porta molta feina, i si la Junta d'una comissió no contacta i té “feeling” amb els seus fallers, l’any serà difícil i complicat, ja que la Junta no pot treballar sola en el transcurs de l’any faller, necessita de l'implicació de tota la comissió fallera.

Pense que les paraules orgull, rencor, enveja, rivalitat... són paraules que s’haurien d’eleminar del vocabulari faller, ja que són les que provoquen el que diguem "ànsia de poder" i es canvia totalment la visió que tenen els fallers de la nostra festa i de la nostra comissió.

Jo, personalment, he estat faller que ha estat molts anys en una Junta, i sempre he defensat el mateix, cooperació en les decisions, la Falla som tots (el que me coneix, sap que m'he enfrontat amb molta gent per defendre esta situació, gent de dins de la mateixa Junta). Tota opinió és valida, i la gent que acudeix a les reunions ordinàries és perquè es preocupa per la Falla, es preocupa per la festa i vol estar informat i decidir. Tenim que otorgar-li eixe dret, ja que ell, financia la festa.

Comentaris

Jonatan ha dit…
Molt bon article que parla del que es deuria de cumplir a qualsevol falla, altra cosa es que es puga dur a terme, pero la idea es bona.

Anim a tots el que participeu i feu possible el blog.
Pau ha dit…
Cada junta, com cada persona, és un mon. I en la nostra comissió n'hem vist de tots els colors. El que a mi no m'agrada que faça una junta es ser absolutista i anular el vot dels fallers que van a la reunió dels divendres, que al cap i a la fi son els que tenen mes interès per la falla. Jo pague la meua quota de forma puntual i sempre abans de Sant Josep. No comprenc perque el meu vot no pot ser escoltat i tingut en compte.

No estic d'acord amb que una junta haja de fer tota la feina i per això siga l'única que te la potestat de decidir. Jo mateix no soc delegat de res i malgrat això col·labore amb el que puc. Pense que no formar part d'una extensa junta no significa estar eximit de poder col·laborar en les tasques que fa la comissió. Perque comissió fallera som tots, no sols uns quants.
unrodabars ha dit…
A mi tot açò em pareix molt bé, de categoria...
Però hi han interpretacions i vaig a fer-ne una, sense que siga la que jo pense que deu ser (estic amb vosaltres que es deu demanar opinió de les coses importants a les reuinions):
La junta la elegeix un president que ha segut votat pels fallers per a gestionar de la millor manera la falla, a modo d'un equip de govern, no??
Ara digueu-me quin equip de govern demana opinió de tot el que fa als ciutatans....
Sería una interpretació, no??
Perque que jo sapiga, tot açò no està escrit en ningún lloc...
Lucina ha dit…
Jo també opine paregut a unrodabars, està clar que tots els fallers tenim el mateix dret a vot estigues o no a la junta, però trobe que aquesta hauria de ser com un "filtre", és a dir, de totes les propostes que arriben a la falla de qualsevol tema, escollir les més apropiades a les necessitats de la nostra comissió i després a les reunions dels divendres exposar les diverses propostes escollides i després fer les votacions sobre aquestes....
La Junta és com si fos el "govern" de la falla, com ha dit unrodabars qui té que intentar gestionar aquesta, sinò per a què està???
Lucina ha dit…
Què bé açò s'anima, que de vegades al blog hi ha eco...,més comentaris més comentaris!!!!ja,ja,ja
Pau ha dit…
Cert es que el president ha sigut elegit democràticament. I que no tenim cap lloc on diga que pot i que no pot fer la junta. Però als que no en formem part que ens toca? Callar durant dos anys? Jo preferisc parlar i presentar alternatives davant les coses que no em pareixen correctes.
primo cassalla ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
primo cassalla ha dit…
Pau, si vols votar, si vols opinar, si vols presentar alternatives hi ha que anar a les reunions. A totes, no només a les que a algú li interesen. Es molt fàcil acusar a la junta de absolutista, però, perque no votares el dimarts? Perquè no expressares la teua opinió...Perque no estaves a la reunió? ja ja ja.. i jo tampoc estava lluny de tu el divendres i si em vaig enterar.............
...... ha dit…
Xe, xe, xe açò s'anima. El teu plantejament asambleari, rollo Marinaleda pero versió fallera, me pareix correcte, la gent com jo sempre hem tingut com a referent ideològic la gestió de la mentada ciutat. Segurament en una falla, utòpica, on tots els fallers participem i anem a tot, funcione. Jo en cap junta de la falla del portal ho he vist, ni ara ni abans, mai. Espere en els porpers anys voreu

Ara parlem de la falla del portal. La junta, ens agrade mes o menys, te una participació del 20% dels fallers, es a dir 38 fallers, i a les reunions dels divendres en som el 26%, uns 50 fallers. Si tenim en compter que hi ha fallers de junta, la majoria dels divendres, que també anem a la reunio, “APAGA Y VAMONOS”. On hi ha mes llegitimitat en un 20 o en un 10,12, o 6 %.

El detall esta ahi, està en el 74% dels fallers que no s'interesen per la gestió del dia a dia de la falla.
Ni del dia a dia ni del any a any. No cal recordar-te que en la reunio de presentació de compters erem 50 fallers, record de participació.

¿La junta que pinta en la falla?, ¿ Que pot o no pot decidir?, ¿per a decidir hi ha que vindre un nº minim de fallers? ,¡¡¡¡obrim debat¡¡¡¡,
Amic fep ha dit…
Amic (...). Encara que siga 1 faller que no esta en Junta el que va un divendres a una reunio ordinaria, pense que aquesta persona va per poder opinar, per poder aportar, i te dret a que l'escolten i a poder decidir.

Ultimament la gent de la Junta supera les 60 persones, mirant la llista que aporta el President. Si a una reunio de Junta tenim 20 persones, parlem d'uin 10% del total de la comissio, penses que es un % bo per poder decidir per tots? Perque a una reunio de Junta sols va un ters de la gent que la forma? motivacio? poder decidir i aportar?... no se, tal volta hi hauria que mirar-ho...

Senyor Rodabars, no es pot comparar una Junta d'una Falla en un equip de govern. Un equip de govern decideix a un Ple, i a un Ple esta una oposicio. Moltes vegades les solucions, propostes, idees de l'oposicio han sigut millor que les aportacions del equip de govern i s'han aprovat per uns i per altres (poques vegades, pero a pasat)

A altres comissions falleres, els carrecs importants de la Falla es decideixen a votacio, com el de President, no es aço mes democratic, aixi, pot hi haure gent de "l'oposicio" a una Junta... No es veritat que de vegades un President, que elegeix la gent de la Junta de manera unilateral, per decissio propia, ha arrivat a fer notar als mateixos que estas en mi o contra mi?... que aci mane jo i es fa el que jo dic?... Penses que realment la gent que esta a la Junta te prou potestat per dir i fer el que pensa? (I no estic parlant de la nostra Falla, sino en general)

100% en Xavi, el que vol decidir te que anar a les reunions, pero no trobe correcte que la gent de la comissio que no estiga a la Junta tinga que anar a una reunio de Junta, la reunio de Junta es de Junta, i la gent que no esta en la Junta te la reunio del divendres, sino, per a que fem la reunio del divendres? Per sopar, per fer-nos dos cervesses... aixo ho puc fer tots els dies!!!!!!
El que va un divendres, siga faller, junta o el que siga, vol participar, decidir, parlar, opinar..., si estem preocupant-se que no es motiva al faller, que el faller no participa a la falla... com vols "llevar-li la veu" al que no esta en Junta?
Pau ha dit…
Xavi, he llegit el teu cometari 3 vegades i em sorprèn bastant. M'estas acusant de no anar a les reunions?
En aquest exercici faller de moment sols n'he faltat a una. Es veu que a mi em falla en sonotone i el filtre per a sentir i discernir entre la mitja dotzena de veus que discuitien el passat divendres.
Vull votar, vull opinar i vull presentar alternatives. Per això vaig a les reunions i per això vam tindre lio el divendres, perque hi havia gent que no volia deixar als fallers que no son de la junta opinar. Però m'alegre que el dimarts es corregira aquest problema. Estic amb Jose Blas, som pocs els fallers que ens interessa la falla i acudim regularment a les reunions. Sols falta que els pocs que anem no pugam participar.
Lucina ha dit…
A vore si jo estic a altres reunions els divendres, la gent que no està a la junta, tant com la que està, no s'alça quan vol i opina si li pareixen bé o no les coses, o per a dir el que vol?
Pq fa 2 reunions ni ens aclariem de la gent que parlava....

Amic fep, si els fallers que no estan a la junta, no tenen el pq d'acudir a les reunions d'aquesta (cosa que tampoc crec que siga així, pq tu pots expressar la teua opinió tant a unes reunions com a altres) pq tenen les reunions dels divendres per a expressar-se ( altra cosa que dieu que no poden fer..), que és el que es suposa que s'ha de decidir a aquestes reunions de junta? pq si tots som fallers iguals (per descomptat jo açò no ho qüestione), amb les reunions dels divendres tindriem prou per a decidir les coses i no faria falta la junta.
Amic fep ha dit…
Lucina, a la teua pregunta, la meua modesta opinio es la seguent.

Les reunions de Junta apareixen fa uns anys en la nostra comissio, una, perque la falla evoluciona, es fa mes gran i es fan mes coses, altres anys no hi havien reunions de Junta i la falla funcionaba igual, les decissions com te que ser es prenien els divendres, i decidia qui anava, o siga, el que volia decidir...

Una reunio de Junta serveix per vore com va la falla. Jo soc partidari d'una reunio de Junta mensual, per vore com esta el tema de la financiacio, el tema de quotes, el tema de loteria, per vore les propostes que arriven fins a la Junta, intentar filtrar aquestes (per eixemple, si ens proposen vuit representants d'orquestres varies orquestres cadascu, esta clar que tota esta informacio no pot anar a un divendres perque ens pornariem bojos, aleshores, la Junta filtra, pero la Falla decideix... m'explique?)

La Junta gestiona, aporta idees i posibles solucions, te cura del dia a dia de la Falla, i en alguns casos, tindria que tindre potestat de decissio en temes puntuals, no prendre totes les decissions de la Falla, per aixo esta la reunio dels divendres, perque sino, que fem els divendres?
Lucina ha dit…
Pues, si és el que he posat jo al primer comentari, que la junta actua com a filtre decidint el que s'acopla millor a les necessitats de la falla i després exposant lo decidit a les reunions dels divendres per a la votació final, però prèviament s'ha de fer una tria de tota la informació que arriba a la falla i eixa crec que és la funció de la junta.
Amic fep ha dit…
EXACTE!!!!! Eixa es l'unica funcio, la de gestionar,filtrar, informar, pero no la de decidir..., per lo tant el meu punt de vista no es tan dolent, ja que estem d'acord en moltes coses, fa falta la reunio del divendres? si, moltissima, les decissions finals es tenen que pendre alli, no un dimarts, el que va a la reunio del divendres, siga de la junta o no, vaja una vegada i prou a una reunio o vaja a totes, page quota o tinga loteria, es el que te dret a poder decidir.

Imaginat un cas, una persona que esta a la Junta, no falta a ninguna reunio de Junta, pero un divendres no el veus ni per espillera... que fem ahi? si les decissions es tenen que pendre en Junta, que es mes eixa persona que un vocal de la Falla que acudeix a totes les reunions dels divendres perque vol decidir el que es fa en els seus diners?

Plantejat esta ultima pregunta..., o plantejeu-se aquesta ultima pregunta...
lucia ha dit…
NO, PAU, JO NO HE DIT QUE NO VAGES A LES REUNIONS. ERES TU EL QUE PARLES DE LA REUNIO CLANDESTINA, LO DE LA JUNTA ABSOLUTISTA, QUAN, DE BONA MÀ, SE QUE TU SI SABIES LO DE LA REUNIÓ. SI ET SAP MAL QUE S,APROVAREN EIXES COSES SENSE TU, HO ENTENC, PERO COMPREN QUE LA FALLA NO POT ESTAR PENDENT DE SI TAL O CUAL TE GANES DE ANAR A LA REUNIÓ O NO. EIXES COSES ES QUEDAREN PENDENTS EL DIVENDRES PASSAT, EN PART PERQUE ENS PERGUEREM EN DEBATS PER A MI INUTILS QUE NO APORTEN RES, PER OTOTS SABIEM QUE AIXO ESTAVA PENDENT I TENIA QUE BOTAR-SE. AIXI QUE PENSE QUE LO QUE DE REUNIONS PER A QUE LEJUNTA APROVE EL QUE VULLGA ESTA FORA DE LLOC. VINGUÈ QUI VULLGUE. JO MATEIX ENTRAVA A TREBALLAR A LES 12 I EM MOLESTÍ EN ANAR....
I NO CREC QUE NINGU TINGUERA MES MOYIU QUE JO PER NO ANAR....
Lucina ha dit…
Ja, però en certa manera al triar la junta la informació que després es pasarà a votar a la reunió del divendres, ja està filtrant,triant o decidint, amb bon criteri o no, més que una persona que no és de la junta,no? sinò s'hauria de votar fins a l'última informació que arribara a la falla entre tots.

I jo no dic que no faça falta la reunió dels divendres, al contrari, sempre fa falta veure les coses des de diferents punts de vista per a poder elegir el més apropiat, per això crec que la nostra falla no és tant absolutista com es diu.

En fi, crec que estem dient tot el rato el mateix, ningú ens ha d'imposar res pq sí, però tampoc absolutament tot es posible posar-ho en comú per a votar-ho i ahí és on crec que entra la junta.
Pau ha dit…
primo cassalla, lucia, xavi. Primer que res m'agradaria que no t'alterares i no em xillares. Quan estas escrivint en majúscules denota un to de veu mes elevat.

Jo no he dit en cap moment que hagen d'estar presents tots els de la falla en les reunions, ni que s'haja d'esperar a cap persona. Soc del pensar que opina i aporta qui està en les reunions i qui no està mala sort. Del que es parlà en la reunió del dimarts poc vaig a dir perquè no estava. I no em sap mal no haver assistit. De tota manera m'alegre de que s'haja creat tot aquest enrenou, com a mínim ha servit per aprovar les coses per votació en reunió ordinària, malgrat que siga en un dia poc encertat.
unrodabars ha dit…
Una cosa de les que m'han agradat es que algu que no estiga en la junta puga plantejar alternatives...
Eixa es la manera de col.laborar i de formar part de la falla, si algú no es capaç de presentar una alternativa a les propostes de la junta tampoc deuria poder plantejar-se el criticar-les o votar-les....dic jo.
Amic fep ha dit…
Tots no saben aportar alternatives, o en casos aillats, pot ser que les alternatives no estiguen, no hi ha alternativa per a tot, aixo no lleva el dret ala critica o a la votacio... pense jo, no?

El que tu dius amic, es que si a un punt determinat, la gent no aporta una alternativa, no pot donar la seua opinio de que siga bo o dolent i no pot votar-lo? ... Aleshores, 50 persones a una reunio, tindrien que hi haure 50 alternatives a un problema, o si no, no vota ningu, ni pot parlar ningu... es un poc complicat, no?

jejejejejejejejejejejejejeje
Pau ha dit…
Jo crec que rodabars va mes encaminat a la típica gent que solament parla per a soltar comentaris 100% destructius i que no aporten res. Perque està clar que tothom no pot aportar una alternativa diferent a les ja plantejades.

A tot això, qui paga la 1ª ronda esta nit? xD
unrodabars ha dit…
Ací amic Pau estem parlant per parlar des del primer fins al ultim, durant 15 anys que soc faller encara estic per "criticar" qualsevol cosa en la falla, que jo no siga capaç de fer.

Hi ha gent que no li pareixen bé moltes coses,i a la pregunta: Tu com ho faries?? La resposta es: Jo? vosatros que esteu en la junta figurant...busqueu solucions!!!

En el meu comentari anterior, no em dec d'haver explicat bé...ho senc no soc de lletres.
Hi ha gent que no més vol votar per a votar NO!!
Eixa gent no te arguments, ni alternatives, només volen riure quan les coses ixen mal i callar-se la boca quan les coses ixen bé...
I les mans a les butxaques....

Això si que es ser constructiu 100%
el roget ha dit…
Ximo tens mes raó q un sant, jo opine el mateix.
Tot el demés es no voler acceptar la realitat, la qual has descrit tal com és.

Entrades populars d'aquest blog

Felicitació amb retard....

Molt al meu pesar....

Escrit d'agraïment de la nostra Fallera Major.