LA E.C.(ENFERMETAT CELIACA)

Hui vull parlar-vos d’una malaltia que afecta a 1 de cada 150 persones que naixen vives,aprofitant que durant esta setmana es celebren per tota la geografia actes commemorant el “dia del malalt celíac”.

Els que més em conegueu sabeu perquè hui m’ha pegat per escriure d’açò i es que la meua filla pateix esta enfermetat ,diagnosticada des d’abans de complir els dos anys.


El propòsit d’aquest escrit es que quan sentiu parlar d’açò no vos sone a xino,que quan algú vos diga que te “intolerància al gluten” al menys tingau una lleugera noció del que vol dir.

La E.C. produeix una atrofia en les vellositats intestinals,que comporta la mala absorció dels nutrients(proteïnes,grases,hidrats de carbono,sals minerals i vitamines).
Produeix una serie de sintomes com: diarrees cròniques,distensió abdominal,alteracions del caràcter i retràs del creiciment en els xiquets,encara que hi ha gent que no presenta ningun d’aquestos sintomes i també es malalt.

Una volta diagnosticat es deu de portar una dieta lliure de gluten de per vida,seguint-la estrictament l'enfermetat no es manifesta(hui per hui no te cura).
El gluten es una proteïna que es troba en els cereals: blat,avena,centé i triticlate,però a més a més pot estar present en infinitat de aliments preparats en el que en algun dels processos de fabricació haja estat en contacte amb algun d’estos cereals.

Imagineu-se lo complicat que pot aplegar a ser la alimentació d’aquestes persones,sobre tot quan es menja fora de casa.
Tots hem vist a Mercadona productes que fica “sin gluten”,açò ens ajuda als afectats per l’enfermetat a fer la compra amb més facilitat i amb la tranquil·litat de que estos aliments estan lliures de gluten.

Per exemple i ara ja relacionarem el escrit en la falla:típica paella de falles, en un principi en una paella tots els aliments son naturals,com a molt simplement congelats o conserves naturals,però “el safrà” o “pimentaroig” poden estar contaminats en el procés de molienda, perquè on els molen,molen també farina de blat,afortunadament hi ha fabricants que garantissen l’absència de gluten als seus productes.
La típica pastilleta “avecrem”,que gasten per a donar millor sabor conté farina o derivats que fan que un malalt celíac no puga consumir esta paella per aquest simple fet.

Bo no vos pegue més la “brasa”,ara quan algú vos parle d’esta enfermetat ja sabreu de que es tracta (a grans rasgos ,clar).
No sigau soques i li digau,com m’han dit a mi,que tenia una filla massa delicada per a ser tan xicoteta o com en van dir a la guarderia: ¿¿no estais exagerando un poco las cosas??.

NUNCA TE ACOSTARÀS…..SIN SABER UNA COSA MÁS!!!!!!

Ens veiem portalers…..

Comentaris

Anònim ha dit…
jo al treballar en un lloc public si k conec a prou persones cliatikes i dones k tenen fills amb esta intoleransia , la veritat es k cuant son majors i tenen mes coneiximent vale , pero cuant son xicotetes com la teua xiketa es mes difisil de controlar perke ¿kin crio no va a un cumpleanys i li abellis mencharse una coxinaeta o un tros de pastiso un sandwich de lo k siga? comprenk k es una intoleransia prou difisil de conntrolar en una criatura , anim rodabars
unrodabars ha dit…
la veritat es que pareix més complicat del que reialment és,la meua filla no agarra res que no sapiga que pot menjar-se,si li oferisen algo diu:jo no puc que soc celiaca o si estem prop ve i ens ho pregunta....

Com tu comentes lo complicat es que quan vas a un cumpleanys tens que estar pendent de portar-li coxinadetes,per que si te s'oblida es queda despagada....


lo més complicat es anar a un bar,tens que anar a llocs de molta confiança per a que et facen el menjar en una paella a part,etc,etc.
San-vala ha dit…
Eres un gran pare amic i tens una gran xiqueta i ho put confirmar i que dir de la seua mare, xapó...

Ànims amic i gràcies per informar-nos d'aquesta malàltia...
Anònim ha dit…
en el onza del carrer Cullera hi han piruletes per a celiacs
Xuso ha dit…
Em pareix un gran article amb informació molt interessant per a ignorants de la vida com jo...

Sobretot la part on dius "...afecta a 1 de cada 150 persones que naixen vives...", ja que també te que ser fotut que naixques mort i damunt sigues intolerant al gluten... és una brometa.

Fora conyes, a mí en l'exàmen de valencià de la junta qualificadora em ficaren un text sobre esta malaltia fa un any i no tenia ni idea!!!!!
unrodabars ha dit…
Et pot sonar a conya,però sempre que lliges el tant per cent de gent que és malalta es fa esta acotació dels naixcuts vius.....

La veritat no acave d'entendre-la però si busques informació de l'enfermetat sempre apareix,de tota manera coincidireu amb mi que es un tant per cent molt elevat i els metges diuen que hi ha molta gent sense diagnosticar.
Xuso ha dit…
Clar, és que els síntomes son una mica confusius. Com tu dius, que t'ha passat a tú amb la teua filla. En moltes ocasions és difícil diagnosticar ja que pot ser o aparentar, anèmies, edsnutrició infantil, restràs del creixement... i ahí és on està la faena del metge. Han de ser amplis de mires per a diferènciar malalties de síntom,es semblants i han de descartar coses...

Entrades populars d'aquest blog

Felicitació amb retard....

Molt al meu pesar....

Escrit d'agraïment de la nostra Fallera Major.