A proposit d'una Junta...

La Junta de una comissio, la tripulacia d'un vaixell, els que intenten portar l'iniciativa de dur la Falla a bon terme, de vegades de manera acertada, altres desacertada en les accions...

Parlar de la Junta d'una comissio fallera, pense, que es un tema complicat i al mateix temps molt peliagut. Un tema que pot portar diferents visions i diferents punts de vista de la gent que puga llegir aquest article, els que pense, totalment valids, cadascu es lliure de pensar i interpretar a la seua gana, pero es un tema que tal volta, en l'ajuda de tots, pogam aportar solucions a grans problemes que eixen tots els anys.

Despres de llegir articles, foros de discusio (vos recomane que pegue-ho una miradeta al foro de la Falla Avinguda 18 de Juliol... no te desperdici), visions i opinions sobre la gestio de diverses juntes falleres, he decidit intentar plasmar un xicotet resum, sempre, desde la meua opinio i punt de vista, el qual uns voran acertat, altres totalment desacertat, pero en definitiva, es el meu.

Baix el meu modest i humil punt de vista una Junta no seria res sense la resta de fallers de la comissio, que al fi i al cap son els que financien la festa, esta part, es una part a tindre en compte sempre.

Una Junta te la funcio de gestionar els recursos d'una comissio i intentar buscar solucions als problemes que puguen sortir durant un exercici, ja que son els que estan directament en contacte en tot el que rodeja el mon de la comissio.
La Junta te que informar, posar al dia a tot el faller que tinga interes en saber que passa a la Falla i que es fan en els seus diners i a mes, te la feina mes dificil, involucrar al faller per a que aquest senca el que es la festa fallera, per a que aquest s'involucre en el projecte anual de la Falla, per a que entre tots fem Falla, i no ens dediquen a ser mes que un fester, sino a ser faller.

Una Junta no te la potestat de prendre totes les decisions dins d'un exercici faller, les decisions les tenen que prendre els fallers, i per aixo es fan les reunions ordinaries o en algun cas, alguna extraordinari. En algunes ocasions puntuals una Junta o un President de Falla, siguent un moment extraordinari, podria prendre alguna decisio de manera unilateral, sense tindre en compte l'opinio de la resta de la comissio, pero pense, que deuria de ser en casos puntuals i especials, no ser un dret que tinga la Junta d'una comissio.

Un any faller es dificil, un any faller porta molta feina, i si la Junta d'una comissio no contacte i te filin en els seus fallers, el any sera dificil i complicat, ja que la Junta no pot treballar sola en el transcurs del any faller, necessita de l'implicacio de tota la comissio fallera.

Pense que les paraules orgull, rencor, enveja, rivalitat... son paraules que es tindrien que eleminar del vocabulari faller, ja que son les que provoquen el que diguem "ansia de poder" i es canvia totalment la visio que tenen els fallers de la nostra festa i de la nostra comissio.

Jo, personalment, he sigut faller que ha estat molts anys en una Junta, i sempre he defes el mateix, cooperacio en les decissions, la Falla som tots (el que me coneix, sap que m'he enfrontat en molta gent per defendre esta situacio, gent de dins de la mateixa Junta). Tota opinio es valida, i la gent que acudeix a les reunions ordinaries es perque es preocupa per la Falla, es preocupa per la festa i vol estar informat i decidir. Tenim que otorgar-li eixe dret, ja que ell, financia la festa.

Comentaris

San-vala ha dit…
Bon dia portalers,

Gran article amic fep, en tú linea.

El meu punt de vista sobre la Junta es el seguent molt paregut al teu no el dic que no.

Una Junta com tú has dit deu gestionar la falla però els dies de reunió deu pendre decisions sempre per votació de coses importants que afecten a la falla.

Una volta amb aquestes decisions aceptades per la mateixa anar a les reunions ordinaries i presentar l'acta de la reunió, la qual deu ser aceptada per la falla. Altra cosa es que si hi han fallers que en aquestes reunions tenen coses a exposar, si la junta creu que ixes coses són importants es veuen en Junta i es prenen decisions que després són informades als fallers...

Esta clar que tú dius que el faller que va tot l'any té dret a prende decisions perquè estas trevallant en els seues diners, però seria una locura per al meu parèixer exposar ixos temes i que 100 persones es posen d'acord, així que nosaltres primer decidim i després exposen i si hi ha algú que no esta d'acord que ho diga i ho argumente.

I al que diexe apartat d'açò es al faller que bè quatre dies i paga com tots i després no li pareix algò que s'ha decidit a ixos els dit que haver vingut tot l'any i haver exposat el teu punt de vista els divendres, però ara ja no tens decisió perquè esta tot aprovat...

Esta es la meua húmil opnió, no parle en nom de la meua comisió...
Amic fep ha dit…
Amic, es el teu punt de vista, no el compartisc en la totalitat, ja has llegit el meu, i trobe que en ganes, s'entenen 30, 40, 50 o 100...

En tot cas, es molt paregut el que dius al que expose, sempre i quant, una decissio presa i refutada per algun faller a una reunio per el seu valor de decisio, si no es aixi, es com si digueres el famos dit de "... sols tens dret al pataleig..."
San-vala ha dit…
Amic si la Junta acepta unes coses i després ho exposa a la reunió i no es aceptat per la totalitat de la gent, es deu tornar a estudiar en la propera reunió i tinguem en conter els arguments de la persona que no ha estat d'acord...

No se si m'he explicat bè, sinó es així només tens que dir-ho...
Amic fep ha dit…
Com un llibre obert...
Anònim ha dit…
Je papanates!...

gran tema... Estic d'acord en que tots el fallers tenen paraula i vot en les decisions que marquen el funcionament de la comissió però (i aci ve el però) estic d'acord amb el meu primer... La junta es crea per gestionar la falla el que millor es pot i sempre es prenen les decissions en vers del bon funcionament i de la pluraitat d'opinions,,, està clar que no plourà mai a gust de tots, però considere que la junta ha de fer la seva feina sempre i quan no siga salomonic i oberta a tots...

Si es decideix es transmet a la rsta i com bé siu san-vala si algu (amb bons arguments i sense quedar-se entre en "no, perquè no") transmiteix alguna cosa no contemplada i que es per millorar, s'estudia i es modifiquen les coses...

I et dic més... entre 200 per moltes ganes... dificilment arribaràs a un concens.... En carinyo...

Des de l'anonimat - EL MESTRE
Amic fep ha dit…
Jejejejeje, anonim, anonim...

Lo de papanates, era en carinyo, no? jajajajajajaja
Anònim ha dit…
es fa el que es pot...

Un anònim no tant anònim - EL MESTRE
...... ha dit…
Amic Fep estic totalment d’acord amb tu. Per a mi la millor forma d’implicar a una persona en la falla es comptar amb la seua opinió per a tot, però sobre tot per a decidir. Altra cosa es que la junta com passa en qualsevol organització marque unes línees generals d’actuació, es a dir, cada junta gestiona la falla segons la seua idea de falla, i això, si esta respaldat per la majoria dels fallers, no està mal.

Ara, quins càrrecs conformen una junta?, es la que es va llegir el divendres en la reunió?, si solament la junta te poder de decisió, que es del 90% dels seus membres que no estan en la junta? no tenen cap dret per a decidir?. I els faller que no anem i no ens impliquem, tenim alguna dret a queixar-nos?.

De totes maneres crec que al Portal lo que val es lo que decidim els divendres, Crec?

Ei, ja feia mesos que no escrivia. Amic Fep, Rodabars & cia vos tinc que dir que m’havia instal•lat, com molts, a la zona dels “ Voyeurs “, es adir, entrem, mirem i en se’n anem.
Ei Rodabars ara si que anem a Dinamitzar el blog, però sense polemitzar
Amic fep ha dit…
Mestre, soc molt anys faller hi n'he vist de tots els colors... He vist desde que el faller, el soldat ras, no s'enterava de res del que es menejaba a la seua comissio, no hi havia posibilitat, hi he vist a gent que ha intentat consensuar tots els moviments, acavant desquiciat...

Esta clar que es te que trobar el equilibri, tal volta, la teua formula, es pren la decissio i es planteja, i en cas de negativa argumentada es torna a tractar el tema, siga una molt bona formula, me pareix que si, dones paraula a la gent que l'interessa la falla i esta en la reunio ordinaria.

El que no trobe correcte, es el que ha pasat, pasa i pasara moltes vegades, que arrives a una reunio i te diguen... "anem a fer aço", i la cosa ja estiga decidida i posada en marxa, sense saber-ho ningu que fora exterior a la Junta, a no ser per alguna filtracio... eixe es el eixemple que jo intente criticar...
Amic fep ha dit…
Amic Blai, encantat de tornar a voret per aci...

No voldria entrar en el tema de que lo que val es lo que decidim els divendres... eixe tema el deixare per a que la gent opine, que de segur algu o fara, no soc el mes indicat per opinar, ja que el pasat any, per circunstancies personals no vaig anar molts divendres a la reunio, per lo tant, en estos moments no puc opinar de la Junta del any passat de la meua comissio.

Saps, al igual que jo, que moltes vegades no s'han decidit les coses els divendres, i inclos, coses decidides els divendres, en reunio i per tots, ens les hem passat pel forro... es dur, pero es aixi, i la comissio que diga que en sa casa no pasa, ho senc, pero es mentida...

Pense que aixo seria un bon tema a tractar, de manera general, en aquest blog, no et pareix Blai?
Anònim ha dit…
està clar... però i si es una urgència?!!...

Tornar a dir-ho en junta?!... tornar a dir-ho en reunió?!...

I si la decissió presa contradiu al que s'havia decidit però es creu que el canvi es precís, perquè no s'arriva a l'estimat, o hi ha alguna alteració que no pot evitar la junta i la comissió... aleshores també es perjudicial quan es pren la decissió peruqè en ixe moment es el millor?!!..

Hi ha lagun invocvenient en canviar algo i després comunicar-ho a la resta del perquè?!... No es poden canviar les coses?...

Amb furgadents - EL MESTRE
unrodabars ha dit…
Homeeeee!!!!

Que mogudet esta açò.....
Blai m'alegra que hages deixat la posició de voyeur...
No vols que polemitzem??
Un poquet tampoc ens ve mal!!!

Jo crec que esteu pegant-li massa voltes al temeta no??Esta clar que hi han decisions que te que pendre la junta per ella sola,no es pot preguntar tot als fallers,però crec que en tots els llocs la inèrcia es a fer la junta lo que vullga=fallers sense compromis
unrodabars ha dit…
Per cert Mestre.....estas poc enganxat!!!!
Anònim ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
xe,portalers a vore si ma explique la meua elusio de sempre es anar en un bon fep, rondanrbars , mau o san mikel, este o no este,comenteu, comenteu que el mon sácaba.....(dedicat pa dos;pa tots), sera cabro jo bucat al meu presi i ell estava aci........

Entrades populars d'aquest blog

Felicitació amb retard....

Molt al meu pesar....

Escrit d'agraïment de la nostra Fallera Major.